Jdi na obsah Jdi na menu

4.4.2020, Altmannovi - Mlýny na Strenickém potoce a další info k Zámostí

4. 4. 2020

Zase jsem se vrátil k tématu prapředků Altmannových odkazovaných v Berní rule jako mlynáři v Zámostí. Udělal jsem si proto jednorázovou průkazku do Knihovny národního památkového ústavu, kde měli k půjčení knížku Mlýny na strenickém potoce. No jak to dopadlo – Mlýn v Zámostí sice v knize je, ale mezi vlastníky nebo aspoň nájemci žádný Altmann není. Ale s tím jsem tak nějak počítal a využil jsem hlavně seznam zdrojů, v knížce uvedených. 

Pokusil jsem se nalézt pro nejstarší doby počátku 17.století I nějaké nematriční zdroje. Bohužel fond Velkostatku Stránov NAD 467 kam v SOA Praha obec Zámostí patří je datován až od roku 1700. Nedalo mi to  a 19.1.2021 jsem do SOA Praha napsal prosbu o pomoc v tomto ohledu.

Už za tři dni mi přišla reakce.

Bohužel Vám ve Vašem pátrání skutečně nemůžeme na základě archiválií dochovaných v našem archivu nijak pomoci. Nejstaršími archiváliemi, které jsou v poměrně torzovitě dochovaném archivním fondu Velkostatek Stránov k dispozici, jsou pozemkové knihy, jež byly založeny právě v roce 1700. První zápisy k jednotlivým gruntům se sice odvolávají na starší registra, ovšem ta se bohužel nedochovala, a to již z dob dávno minulých, k jejich ztrátě došlo patrně již před rokem 1850.

 Pokud se chcete zabývat historií mlýna v Zámostí, zmínky o jeho existenci jsou jistě zachyceny i ve straších pramenech, zejména pak v deskách zemských, např. viz zmínka k roku 1589 zde: http://www.badatelna.eu/fond/181560/reprodukce/?zaznamId=1690697&reproId=1450571, pro nejstarší léta pak případně v dalších pramenech uložených v Národním archivu v Praze. Ideální pro získání odkazů na nejstarší prameny (nebo jejich edice vydané tiskem) je použít buď příslušný díl knižní řady Hrady, zámky a tvrze Království českého od Augusta Sedláčka, či rukopisnou topografii Jana Bartáka, část - Přehledný místopis země české. Kraj n. boleslavský. Politický okres mladoboleslavský. Okresy soudní a berní 1. Mladá Boleslav, 2. Benátky Nové. Část 1. Soudní a berní okres mladoboleslavský. Tuto archiválii najdete již v digitální podobě v našem digitálním archiv, zde: https://ebadatelna.soapraha.cz/a/1544/84.

 

Čili náměty na další typy k pátrání tu jsou… zatím jsem to odložil na později.

Dostal jsem se k tomu na chvilku až v únoru 21 (viz složka 202102 genealogie) a pořád to není zpracované…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář