Jdi na obsah Jdi na menu

27.04.2010, Altmannovi – vojenské zápisy II – Centrum rodinné historie – Vídeň

27. 4. 2010

Dnes jsem měl na programu probádat ve vídeňském mormonském centru druhý mikrofilm (1881048), na který Mormoni nafotili rakousko-uherské vojenské záznamy z vídeňského Válečného archivu.

Zjistil jsem, že stejně jako na prvním mikrofilmu zkoumaném 09.02.2010 (viz přízpěvek z téhož data), se zde od jména Altmann se vyskytují téměř výhradně  opět záznamy z bývalých sudet – z Frýdlantska, Liberecka (Reichenberk), Českolipska, Trutnovska, Klatovsko – domažlicka, Slezska, Broumovska ale téměř nikdo z “vnitřních Čech”. Jistou výjimku tvoří pár záznamů z obvodu Mnichova Hradiště a ještě několik málo dalších. Opět jsem nafotil právě pouze tyto záznamy, které sice nepasují k žádnému z Altmannů z mé database, avšak kde není vyloučeno, že by v budoucnu mohla nakonec být souvislost objevena.

Musím říci, že nyní nerozumím dvěma následujícím věcem:

1/ Proč jsou záznamy na mikrofilmech takřka pouze k oblastem sudet?

Došel jsem takto nakonec k závěru, že není vyloučeno, že při vzniku republiky v roce 1918 byly vojenské záznamy rozděleny a do republiky byly přesunuty právě s výjimkou záznamů pro oblasti s německými menšinami, které zůstaly ve válečném archivu ve Vídni, kde je později Mormoni ofotili. Byla by to obdoba toho, co se stalo při dělení Československa - kdy byly záznamy opět děleny a část z nich se ocitla v archivu v Trnavě na Slovensku (a kde pak měla být údajně značná část skartována).

2/ Proč jsou vídeňské záznamy nafoceny Mormony na dvou různých mikrofilmech?

Po srovnání obou mikrofilmů pozoruji, že  se lokality kryjí, data narození plus minus také a obsahy take ((hauptgrundbuchblat – hlavní kmenová kniha, straf extrakty, conduit listy). Vysvětlení neznám.

 

A celkové shrnutí?

Hlavním cílem pro bádání v těchto vojenských záznamech mělo být nalezení záznamu o místu původu Antonína Altmanna st. (cca *1763) – vojáka pluku Michaelis Wallis. Tento záznam zde však vůbec nalezen nebyl.

Druhotně jsem chtěl nalézt případné zápisy k ostatním Altmannům, jejichž záznamy nebyly ve VHÚv Praze na Invalidovně nalezeny. Ani to se však nepodařilo.

Finálně tedy shrnuji, že probádání  těchto záznamů mi umožnilo uzavřít tuto kategorii zdrojů jako vyčerpanou a uzavřenou s tím, že pro moje bádání nejsou využitelné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář