Jdi na obsah Jdi na menu

18.10.2004, Zettlovi

18. 10. 2004

Letos na podzim - 18.října 2004 zemřela ve Svrkyni ve věku 94 let paní Helena Tesařová provd. Zettlová. Byla to snacha mého prapradědy Antonína Zettla(*1869) a jeho  ženy Růženy Málkové(*1871), poslední z původních obyvatel naší ulice.

Znal sem ji už od dětství - patřila ke spolku babiček, co společně sedávaly v naší ulici na stoličkách před vrátky a drbaly co jim  slina na jazyk přinesla. Sedávaly tam s ní moje prababička Božena Náprstková (*1899), sousedka Božena Čálková(*1898) a někdy i soused a bratranec mé babičky Antonie Buřičové - Jaroslav Bočán(*1921). Ty časy už jsou ale strašně dávno pryč, dnes bydlí v ulici uplně cizí lidé a na stoličkách před vrátky už nikdo nevysedává... .

Přitom tomu není ani měsíc, co jsem přemýšlel, že se za starou paní Zettlovou vydám. Už jsem to nestihnul a mé skládačce ze života předků tak bude navždy pár střípků chybět.

O tom jak vypadala Svrkyně a obyvatelé naší bezejmenné ulice za mého dětství- tedy na konci 70.tých let 20.století se určitě ještě rozepíšu. Prozatím jsem si však dal úkol sehnat kroniku rodiny Zettlů, kterou v polovině 50.let 20.století vedl Josef Čermák - válečný pilot a kapitán ČSA, manžel Františky Zettlové -nejmladší sestry mé prababičky Boženy provd. Náprstkové. Jde o poslední rodinnou kroniku či paměti o kterých v souvislosti s mými předky vím. Bohužel oba Čermákovi již zemřeli. Kde bydlí jejich dcera Jana provd. Pravdová ví nejspíše Jaruna Zettlová. Zkontaktuju ji až bude vhodnější situace.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář