Jdi na obsah Jdi na menu

17.09.2007, SokA Praha – východ, Zdiby-Přemyšlení, Altmannovi, Bendlovi, Schulcovi

17. 9. 2007

Produktivní návštěva zaměřená na gruntovnice v Čelákovicích pro období 1770 – 1820. Šlo mi především o Altmanny, kde jsem našel několik smluv na domy v Čelákovicích a hlavně v Knize rozílů rozdělení majetku po smrti Antonína Altmanna staršího v roce 1819. Byl jsem udiven jak moc podobný pocit z toho zápisu jsem měl jako když jsem četl dopisy, co psal děda kolem roku 2000, v nichž před svou smrtí rozděloval majetek. Některé věci se v tom rodě drží  anesou se po staletí… . Dále jsem našel zápisy v sirotčí knize tákající se mé 4xprababičky Josefy Bendlové po smrti jejího otce. Taktéž jsem nafotil 2 mapy k Čelákovicům – jedna z 18. A druhá z 19.století.

Zjistil jsem, že teprve hledání v tomto typu zdrojů mne aktuálně uspokojuje, neboť dává mnohem osobnější pohled na život a charakter předků než matriky. Matriky dají dohromady tu kostru - strukturu rodu, ale teprve pak začíná ta pravá genealogie. A snad ještě lepší než gruntovnice, kde jsou v podstatě pořád tytéž smlouvy na nemovitost jsou radní knihy, kde se člověk může dozvědět naprosto nečekané informace jakéhokoli druhu… .Proto jsem se rozhodl, že půjdu dále a budu lovit v gruntovnicícha a městských knihách pro mladší generace – Antonín Altmann mladší – 1800 až 1850 v Kounických knihách a pro Jana Altmanna 1830 – 1900 v knihách Českobrodských.

Personál měl stejně jako před třemi lety velmi vstřícný přístup - pomáhal mi opět sám ředitel archivu a dokonce jsem dostal kafe od paní co tam dohlížela (samozřejmě jsem jí ho zaplatil) – asi bych měl příště donést alespoň nějakou bombonieru či kafe…J

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář