Jdi na obsah Jdi na menu

10.10.2005, SOA, Altmann - Brandýs, Všejany, Frištenský-Cerhenice, Dobřichov, Křečhoř, N. Ves

10. 10. 2005

Na dnešek bylo vše krásně naplánované. Na výstavě Jak se Praha bavila, jsem nalezl kouzelné fotky zápasníků Frištenského a jeho věčného soupeře Šmejkala, a tak mě napadlo v rychlosti prověřit zdali moje Dorota Frištenská z Cerhenic (zároveň shodou okolností prabába Šmejkalů) nemá přecejen něco společného se slavným zápasníkem a mistrem evropy za rok 1903. Lehce jsem probrouzdal internet a zjistil, že Frištenský je ročník 1879, narozen v Kamhájku právě u Cerhenic jako moje Frištenská. Zrajtoval jsem všecky možné lokální matriky, našel kvanta Frištenských, ale shodou okolností ani mojí Dorotu *cca1800, ani Gustava Frištenského jsem nenalezl. Příští návštěva v SOA a prověření údajů k GF v literatuře to snad již vyřeší.

Dalším úkolem, bylo prověření spojení na Ferdinanda Altmanna a jeho dceru, jejichž náhrobek jsem úplnou shodou okolností nalezl na hřbitově při návštěvě Brandýsa nad Labem. Opět - v matrikách narozených jsem ani jednoho nenalezl - zato jsem však nalezl skupinu jiných Altmannů - z nichž jedna část je navázána na moje Čelákovické Altmanny (na Václava Altmanna(*1808) a jeho ženu Marii roz.Bláhovou. Druhá skupina je ještě zajímavější, protože vede k jakémusi Josefu Altmannovi z Košátek u Benátek (fara Mělnické Vtelno) - čili v podstatě do míst kde se Altamnnovi vyskytovali ještě o cca 3 generace dříve než v Čelákovicích. Tedy Košátky budou jedním z mých dalších cílů.

 V telefonickém vyhledávači na NETu jsem objevil Zettly na Kladně! Proto jsem okrajově štrejchl i Kladenskou matriku, bohužel jsem se přehlédl, a budu to muset napravit příště. Podle Berní ruly se Zettlovi objevují na Lounsko/Žatecku a pak kdesi na Krumlovsku.

 Hlavním cílem dnešní návštěvy však byly již avizované Všejany. Potvrdily se informace z Tereziánského katastru, doplněné knihou Staré Paměti Brandýského panství od Mikuláška a narazil jsem zde na rozvětvený klan Altmannů, a to již od počátku zdejší matriky - tj od let cca 1675. Nestačil jsem Matriku N1 zatím projít do konce, ale zatím to vypadá, že zde není zjevná návaznost ani na Benátecké ani na Strenicko-Zámostské Altmanny. Logickým úsudkem bych však předpokládal, že doposud vysledovatelný počátek rodu je v oblasti Strenic/Zámostí, a to od roku cca 1600 a dále se jedna větev vydala směrem k Benátkám, druhá na Všejany a třetí zůstala.

Z Čelákovic jsem měl ještě dluh ve formě Odkazu u Mikuláše Drvoly na místo původu Ounětice. Žádná taková obec však rozsahu středočeského kraje není. Nejblíže tomu jsou Únětice, kde jak jsem dnes v indexech zjistil se žádní Drvolovi nikdy nevyskytovali. Zarážející je trochu, že ještě několik generací před tímto Ounětickým Drvolou se ještě Drvolovi v Čelákovicích dají dohledat. Zkoumal jsem to jen přes podrobný index, a tak se mi návaznost na ně zatím nepodařila prokázat, tudíž prozatím končím na Mikulášovi a Ouněticích.

Na hlubší zkoumání farnosti Cítov s klanem Helclů, Hodků, Týlů a Tomanů vůbec nezbyl čas.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář