Jdi na obsah Jdi na menu

09.11.2009, fotoateliéry

12. 11. 2009

09.11.2009, fotoateliéry

Dnes jsem rozjel pátrání po historických fotoatelierech. Ne všechna stará rodinná fotoalba se zachovala, a tak jsem se rozhodl, žese poohlédnu po historických fotoatelierech. Možná budu mít štěstí a najde se někde zachovalá sbírka negativů portrétů mých předků.

Zjistil jsem, že existovala celá řada ateiérů již v 19.století. Jejich database je například zde: http://www.hodinarstviantik.cz nebo zde: http://www.fotodolejs.cz/fotomuzeum.aspx . Bohužel jsem se však zatím nedopracoval k tomu, kde hledat k atelierům zde uvedeným nějaká další data. Snad v okresních archivech? Tedy poslal jsem dotaz v tomto směru do fotodolejš. Pan Dolejš zareagoval tentýž den s tím, že mne odkázal na znalce historie fotografie a ateliérů v Praze – pana Scheuflera - http://www.scheufler.cz/. Tento reagoval rychle, ale v podstatě mne nasměroval na ateliéry, které znám a uvádím níže.

Kromě to existují weby vztahující se přímo ke konkrétním historickým ateliérům. Jde hlavně o  http://www.langhansgalerie.cz a samozřejmě pak pro oblast Jižních Čech slavní Schechtl a Voseček http://sechtl-vosecek.ucw.cz/index.html  a přímo v Českém Krumlově pak o atelier Saidl http://www.seidel.cz/docs/cz/seidel_home.xml .

Dotazem u nejznámějšího pražského atelieru Langhans jsem již 11.11.09 skončil. Ukázalo se, že se sice zachovala vzácná sbírka 9 000 protrétů, avšak jen slavných osobností. Ostatní portréty – a mělo jich být asi 1,5 milionu byly po převzetí ateliéru státem po roce 1948 zlikvidovány…

 Atelier Saidl v Českém Krumlově má zachovanou nascanovanou databázi fotek a dokonce I knihy zakázek. Bohužel se specialisuje na oblast Šumavy, a tak jsem tento fotoateliér ponechal prozatím stranou.

Dne 12.11.09 jsem pak zaslal dotaz k Schechtlovi a Vosečkovi. Pracují na digitalizaci archivu tohoto fotoateliéru. Jde sice hlavně o Táborsko, ale přesto mne zajímalo, zdali se zachovaly nějaké knihy evidence portrétů. Druhý den přišla odpověď, že některé negativy se zachovaly, ale vůbec žádná evidence zakázek.

Tentýž dotaz jsem pak stejný den zaslal do muzea v Mladé Boleslavi. Ukázalo se, však hned v odpovědi druhý den, že se sice v muzeu alba dochovala, ale až na výjimky jsou všechna určená a jména Altmann ani Helcl se tam nevyskytují.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář