Jdi na obsah Jdi na menu

09.02.2010, Altmannovi – vojenské zápisy – Centrum rodinné historie – Vídeň

9. 2. 2010

Konečně jsem prolomil několikaletou blokádu rakousko-uherských vojenských záznamů. Kdysi jsem si po mnoho měsíců s absolutně nulovým výsledkem dopisoval s vídeňským Kriegs Archivem. No ale pak jsem narazil na mormony, kteří jezdí po celé Evropě a fotí stare archivní záznamy. Získal jsem postupně kontakt na jistého pana Čaňka od Mormonů a následujících několik měsíců jsem, s ním vedl opět zcela bezúčelnou komunikaci, která byla uzavřena tím, že v Čechách Mormoni nemají čtečku na mikrofilmy. Až teprve 6.prosince 2009 jsem se dostal ke stránkám https://films.familysearch.org/default.aspx a objednal ze Salt Lake City do centra rodinné historie do Vídně na Böcklinstrasse 55 poblíž Prateru za dva krát 8,5 Euro první dva mikrofilmy.
No a 21.1.2010 již mi po emailu AT_Vienna@ldsmail.net dorazila zpráva, že první z mikrofilmů dorazil a mohu si jej prohlédnout. Zabalil jsem se tedy do tří svetrů, vzal kulicha, palčáky a velkou termosku s čajem a sedl na linku autobusu Student Agency a po páté ráno jsem byl ve Vídni. Čtyři hodiny jsem čekal než v Centru otevřou. Raději jsem si vzal vytištěnou I emailovou komunikaci s paní Theresií Andruchowitz a velkou svačinu.

Po příchodu všechno klapalo – jako první se ukázalo, že paní Andruchowitz tam již údajně nepůsobí, nicméně film připraven byl a za deset minut jsem jej již sjížděl.

Šlo o první film – Grunbuchsblaetter listy s kvalifikací důstojníků) pro lidi narozené 1820-1864 – jmenovitě film VAULT INTL Film 1706870. Zjistil jsem, že od jména Altmann se vyskytují téměř výhradně v tomto směru záznamy z bývalých sudet – z Frýdlantska, Liberecka, Klatovsko – domažlicka, ale naprosto minimální počet Altmannů z “vnitřních Čech”. Nafotil jsem pak záměrně právě jen tento zlomeček lidí, protože ostatní nepřipadají jako naši příbuzní dle dříve zjištěného vůbec v úvahu.

Za dvě hodiny jsem byl hotov, ale autobus mi jel až večer, venku byla strašná zima, uvnitř zas moc teplo a já zjistil, že mi už u toho mikrofilmu padá hlava a usínám… . J.

Tak jsem jako obvykle zcela nevypočitatelně měnil plány a na nádraží Jih (mimochodem v totální rekonstrukci) koupil lístek a za hodinu již z Modlinge odlížděl za 29 Euro domů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář