Jdi na obsah Jdi na menu

06.02.2005, Altmannovi /Antonín Altmann starší - konečně řešení/

6. 2. 2005

 

Šestého února 2005 jsem patrně našel řešení problému s Antonínem Altmannem starším. Na auditoriu Mageo jsem se dozvěděl o možnosti, přejmenování již žijícího dítěte po svém právě zemřelém sourozenci. Je tedy možné že můj Antonín Altmann starší (*1761) zemřel 1766 a rodiče pak jeho mladšího sourozence pokřtěného jako Josef (1763) přejmenovali po něm na Antonína! Nebyl by to žádný div. Bylo zcela běžné, pojmenovat nově narozené dítě po předtím zemřelém sourozenci. Zde se však Josef narodil o 3roky dříve než Antonín zemřel a rodiče jej tedy přejmenovali až po křtu.

Toto řešení podporují další tři skutečnosti. V čelákovickém indexu jmen v matrikách uveden v zápisu zemřelých roku 1819 u Antonína Altmanna staršího věk 56 let. Odpočtem lze snadno zjistit rok narození na 1763, což je však rok narození právě Josefa! Jiná věc však je, že tyto zápisy o věku bývají dosti nespolehlivé. Důkazem toho je hned to, že podle zápisu o svatbě bylo Antonínovi roku 1785 právě 25let. To by pak ukazovalo na rok narození 1760. Jenže zde lze usoudit, že zapisující přidal ženichovi 2 roky, aby tento překročil věk plnoletosti (cca 23let) a kněz se tak vyhnul nepříjemnému papírování...(běžná praxe).

Druhou skutečností je do této chvíle záhadný zápis v matrice Kounice 5 z roku 1825! Zde je při narození děvčete Josefy uveden jako otec Antonín Altman, matka Josefa Bendlová. Jako v jediném Kounickém matričním zápisu je zde uveden i otec Antonína, a to zemřelý Josef Altmann, švec(?) z Čelákovic! Dlouhou dobu jsem tento zápis pokládal za chybu, neboť v Čelákovicích v zápisu svatby Antonína s Josefou Bendlovou i v zápisu narození Antonína samotného   byl jako otec uváděn opět Antonín, nikoli Josef. Teprve teď vše dává smysl. Dokonce souhlasí i poznámka, že byl již roku 1825 po smrti.

Konečně třetí skutečností je, že k Josefu Altmannovi (*1763) jsem nenalezl žádné další matriční údaje, ten člověk se neoženil a nezemřel... .Nabízí se dvě možnost. Buď se odstěhoval a zápisy o něm jsou ve zcela jiných matrikách, a nebo se právě oženil a zemřel pod jiným jménem... .

Antonín Altmann starší byl zkrátka pokřtěn jako Josef, ale ve 3 letech ho rodiče přejmenovali na Antonína a pod tímto jménem se oženil i zemřel. /doplnění viz popis k biřmování z 13.10.2006/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář