Jdi na obsah Jdi na menu

03/2004, počátky pátrání.

5. 3. 2004

Jak jsem psal již v úvodu, pátrat po předcích jsem chtěl již odedávna. V březnu 2004 jsem při brouzdání na internetu v podstatě náhodou při stahování nějakého programu narazil na genealogické programy. Cvičně jsem si některé vyzkoušel. No a když jsem nainstaloval program GENBOX bylo rozhodnuto. Na začátku jsem si říkal - proč si to do toho počítače instaluješ, vždyť na pátrání po předcích nemáš čas a teď se tím rozhodně nebudeš zabývat. Ale zvědavost jak ten program funguje byla silná a tak jsem zkoušel co umí a cvičně do něj zadal data několika příbuzných. A to byl konec - od té chvíle jsem naráz genealogii naprosto propadl. Brzy už jsem v pracovní době měl v kanceláři v INESu na monitoru pod autoCADem se stavebními výkresy otevřený GENBOX a testoval jej.

Za necelý měsíc - v dubnu a květnu 2004 pak už jsem obcházel nejbližší příbuzné ve všech směrech a čerpal z jejich vzpomínek a fotoalb. Nějakou intuicí jsem pochopil, že žijící příbuzné musím obejít jako první - poznat svojí soudobou skutečnost. Vždyť jak bych mohl poznávat minulost neznaje svoji současnost? Skoro pokaždé jsem dostal kontakt na nějakého dalšího a vzdálenějšího příbuzného a pokročil tak o kus dál. Valnou většinou mi ti, co jsem oslovil, vyšli vstříc. /mezi 19.5 a 10.6.2004 návštěva v Záběhlicích u rodin strejdů Jirky a Zdeňka  Altmannových/

Když jsem měl známé žijící příbuzné ze všech větví za sebou, rozhodl jsem se pokračovat do minulosti v mužské linii - tedy po jménu Altmann. Rodinné legendy vyprávěly o původu z rakouského Štýrska, o vesnici Altmannsdorf, ale stejně tak i o obchodnících s ovocem na Mělnicku, či Mladoboleslavsku.

Zjistit další údaje jsem se vydal do Archivu hlavního města Prahy. Pomohla mi náhoda, bez které bych byl asi hned na začátku ztracen. Ve starém Altmannovic fotoalbu (půjčené od tety Jarmily Kovrzkové roz. Altmannové, bytem v Dědinově ulici na Jižním Městě v červnu 2004) jsem narazil na kopii fotky s popiskem   "Altmannův obchod ve Vinoři„ a na několik pohlednic, co před 1.světovou válkou posílal můj praděda Josef Altmann domů. Znal jsem tedy jeho pravděpodobné rodiště a díky tomu jsem věděl ve kterém farním fondu mám hledat příslušnou matriku. Z úmrtního parte jsem pak odpočítal rok narození a bádání v archivech mohlo začít... .

Měl sem štěstí a hned v první Vinořské matrice v Archivu hlavního města Prahy Na Chodovci (23.6 a 29.6.2004) jsem našel záznam o pradědově narození, jména rodičů a všech prarodičů. Čekalo mne první překvapení. Ze Štýrského Hradce - Grazu skutečně pocházíme, ale nikoli po mužské linii, nýbrž po matce! Teresie Cecilie Holl - moje 3xpra-bába byla dcerou štýrskohradeckého škrobaře Matěje Holla.

Naproti tomu Altmannovi se mi pořát potulovali v okolí Prahy: Vinoř - Český Brod - Kounice - Čelákovice - Benátky n.Jizerou - Zámostí. Každá generace ovšem přebývala v jiném městě, což mi znesnadňovalo další pátrání.

Mnohem protivnější potíž ale přineslo období cca 1820 - bylo jí kurentní písmo. Od současnosti až do této doby byly zápisy v matrikách snadno čitelné. A najednou naprosto zmatené klikyháky, na které sem nebyl vůbec připraven! Než jsem vyluštil například ty Čelákovice, zažil sem perné chvilky v obavách z genealogicky mrtvého bodu.

V říjnu 2004 jsem se v přímé mužské linii dopracoval až ke generaci narozené kolem roku 1697 a k Benátkám nad Jizerou. Navštívil sem kromě již zmíněného AHM Prahy několikrát Státní oblastní Archiv v Praze a Státní okresní archiv Praha-východ. Zde jsem pak v říjnu poprvé nahlédl kromě normálních matrik i do matrik obyvatel, rejstříků podání a gruntovních a radních knih. Kromě Kounic a Štýrského Hradce jsem také navštívil i všechna výše jmenovaná města. Stáhnul jsem soubory s četností výskytů jmen ze Státního statistického úřadu a spolu s elektronickým telefonním seznamem jsem se pustil do grafického zobrazení výskytu Altmannů podle krajů v ČR. Pomalu mi dochází, že rodopis může být koníček na celý život... .

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář